Monday, August 27, 2007

Αδιαφορες δηλώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Υπήρχε πρόβλημα με τις φωτιές; Πείτε μας τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη;
ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί όλες αυτές τις ημέρες, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή. Είναι σε όλους γνωστό ότι αντιμετωπίσαμε - και αντιμετωπίζουμε - από πλευράς συνεπειών μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Ο εν εξελίξει καύσωνας, όπως και τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δείχνουν, αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο, το οποίο είχε και τις επιπτώσεις του σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Πρέπει να τονίσω αυτή τη στιγμή ότι είμαι υποχρεωμένος - και το κάνω γιατί είναι χρέος της Πολιτείας - να εκφράσω τη λύπη μου για όλους εκείνους οι οποίοι ήταν θύματα του καύσωνα. Λίγα μεν στον αριθμό, αλλά είναι άνθρωποι οι οποίοι χάθηκαν. Και λυπάμαι που δεν μπορέσαμε να κάνουμε αυτό που ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει. Το τονίζω κάναμε παν το δυνατό, αλλά πάντα η Πολιτεία πρέπει να απολογείται σε αυτές τις περιπτώσεις για εκείνους που χάθηκαν από τις αιτίες του καύσωνα. Βεβαίως, αν κάνει κανείς συγκρίσεις θα καταλάβει ότι μπροστά σε αυτό που αντιμετωπίσαμε - και εν μέρει αντιμετωπίζουμε - οι επιπτώσεις είναι πολύ λιγότερες. Αλλά δεν παύει η Πολιτεία πάντοτε να είναι υποχρεωμένη να απολογείται για όλα εκείνα τα οποία συμβαίνουν και να μην κάνει συγκρίσεις με το παρελθόν. Αν βέβαια γίνουν συγκρίσεις με το παρελθόν φαίνεται η τεράστια διαφορά που υπάρχει σήμερα. Δεν είναι όμως αυτός ο οδηγός μας, δηλαδή οι συγκρίσεις του παρελθόντος. Μας ενδιαφέρει το μέλλον, μας ενδιαφέρει να πηγαίνουμε ολοένα και καλύτερα.
Εκφράζω λοιπόν λύπη για όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους, λύπη για όλους εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν με τις διακοπές που υπήρξαν στο ρεύμα, τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι υπέστησαν ζημία στη δουλειά τους. Όμως θέλω να επισημάνω ότι ο κρατικός μηχανισμός έκανε και κάνει κάθε τι το δυνατό για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ευχαριστώ όλους αυτούς που τούτη την ώρα δίνουν τη μάχη. Πρώτον, τη ΔΕΗ και το προσωπικό της, η οποία κάνει τα πάντα για να μπορέσει να μην υπάρξει περαιτέρω πρόβλημα. Και μέχρι τώρα μεγάλα προβλήματα - τέτοια που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις - δεν έχουν εμφανισθεί και ελπίζουμε ότι δεν θα εμφανισθούν. Να ευχαριστήσω θερμά επίσης εκ μέρους της Πολιτείας όλες τις δυνάμεις των Σωμάτων Ασφαλείας, κυρίως του Πυροσβεστικού Σώματος, που και τούτη την ώρα - ιδίως τούτη την ώρα - δίνουν μια τεράστια μάχη. Το ίδιο επίσης και για την Αστυνομία, το ίδιο και τις Ένοπλες Δυνάμεις που βοηθάνε.
Στη ΔΕΗ είναι γνωστό υπό ποιες συνθήκες οι άνθρωποι κάνουν τη δουλειά τους. Μια τιτάνια προσπάθεια όλων των ανθρώπων, χωρίς να σταματούν ούτε στιγμή για να επιδιορθώσουν τις οποιεσδήποτε βλάβες και να είναι η ταλαιπωρία των πολιτών λιγότερη. Οι πυροσβέστες δίνουν μια πραγματική μάχη με τις φλόγες και τις θερμοκρασίες. Αυτή είναι η κρισιμότερη ώρα από πλευράς επιπτώσεων. Γιατί όταν φεύγει ο καύσωνας, όπως είναι γνωστό, δημιουργούνται τα προβλήματα των πυρκαγιών. Είδατε πόσες πυρκαγιές υπήρξαν. Σημασία δεν έχει μόνο πόσες υπήρξαν, αλλά σε πόσο χρονικό διάστημα αντιμετωπίσθηκαν. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν, τα μεγαλύτερα προβλήματα από πλευράς φωτιάς υπάρχουν στο Πήλιο και στην περιοχή των Δερβενοχωρίων. Εκεί το ζήτημα έχει να κάνει και με τις γραμμές υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ. Πάντως, ανεξάρτητα απ? αυτό, η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να διασφαλίζει τις συνθήκες παροχής ρεύματος και μέσω άλλων διαύλων. Πάντως οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη ώστε να μην υπάρχει ούτε και εκεί πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Στη Θεσσαλονίκη τι συνέβη;
ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Στη Θεσσαλονίκη είναι γνωστό τι συνέβη στο Ωραιόκαστρο. Σημασία έχει ότι σιγά - σιγά θα αρχίσει να αποκαθίσταται το ρεύμα στην πόλη. Διότι, ανεξάρτητα από την πλήρη επισκευή του σταθμού στο Ωραιόκαστρο, όπως θα σας πει και η ΔΕΗ, υπάρχουν οι δυνατότητες παροχής ρεύματος και μέσω άλλων διόδων. Και αυτή τη στιγμή ήδη γίνονται οι ενέργειες ώστε η ταλαιπωρία να είναι όσο το δυνατό λιγότερη. Ανεξάρτητα, τονίζω, από το πόσο θα διαρκέσει η πλήρης επισκευή του υποσταθμού στο Ωραιόκαστρο, υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί ρεύμα μέσω άλλων διαύλων και αυτό κάνει η ΔΕΗ αυτή την ώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Επισημάνατε στη δήλωσή σας ότι είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι υπήρξαν πολλές φωτιές σε μικρό χρονικό διάστημα. Εννοείται ότι ήταν βαλτές αυτές οι φωτιές;
ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση, να κάνω υποθέσεις. Είναι εύκολες οι υποθέσεις, αλλά η Πολιτεία δεν λειτουργεί με υποθέσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Στοιχεία έχετε;
ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Στοιχεία δεν έχουμε. Μετά από κάθε φωτιά, όπως ξέρετε, γίνεται η έρευνα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα αρμόδια όργανά της. Και αυτό θα το δούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Έχετε υποψίες;
ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Δεν έχω καμία υποψία. Δεν ανήκω στην κατηγορία των πολιτικών που απλώς υποψιάζονται. Αντιμετωπίζω τα πράγματα όπως έχουν. Είναι γεγονός πάντως ότι είχαμε πυρκαγιές οι οποίες αφορούσαν γραμμές υπερυψηλής τάσης, ήταν κοντά σε γραμμές υπερυψηλής τάσης. Πράγμα το οποίο επιβάρυνε την κατάσταση, η οποία έχει διαμορφωθεί και με βάση τις μεγάλες θερμοκρασίες, τις οποίες είχαμε. Αλλά, η ΔΕΗ, το τονίζω, έχει τις δυνατότητες να τα υπολογίζει αυτά τα πράγματα. Άρα πρέπει να ευχαριστήσουμε τη ΔΕΗ και το προσωπικό της, που κάνει τεράστιες προσπάθειες. Ξέρουμε ότι υπήρξαν προβλήματα. Ξέρουμε ότι τα προβλήματα αυτά ταλαιπώρησαν πολίτες και αυτό είναι γνωστό. Η παράκληση είναι να δει κανείς ποιες ήταν οι συνθήκες αυτού το καύσωνα, ποια ήταν τα φορτία τα οποία είχαμε. Πρωτόγνωρα φορτία. Διότι δεν είμαστε στην εποχή του ?87, που όταν είχαμε τον καύσωνα τότε έχασαν χιλιάδες άνθρωποι τη ζωή τους επειδή δεν είχαν κλιματιστικά. Έχουμε τα κλιματιστικά, αλλά αυτό έχει τις επιπτώσεις του σε ό,τι αφορά τα φορτία τα οποία αναπτύσσονται. Είμαστε μια Χώρα η οποία καταναλώνει πάρα πολύ ρεύμα. Δεν έχουμε ακόμη τόσες δικές μας πηγές ενέργειας με τις οποίες μπορούμε να έχουμε άφθονη ενέργεια. Πάντως, αν συλλογισθείτε πόσο έτοιμη ήταν η ΔΕΗ από πλευρά ύψους φορτίων για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αυξήσεις καταλαβαίνει κανείς πόσο μεγάλη προσπάθεια είχε γίνει. Το τονίζω. Δεν σημαίνει ότι δεν είχαμε προβλήματα. Αλλά, από πλευράς προετοιμασίας και από πλευράς κινητοποίησης του μηχανισμού της ΔΕΗ έγινε ό,τι ήταν δυνατό για να είναι τα προβλήματα λιγότερα. Κάποιοι πίστευαν ότι με αυτά τα φορτία θα ήταν αδύνατο να αντέξουμε τις συνθήκες τις οποίες αντέξαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Η ΔΕΗ έχει 232 εκατ. μετοχές. Έχει δώσει το 47% σε ιδιώτες και σε θεσμικούς αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά. Από αυτά τα ποσά που αποκόμισε με την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο πόσα δόθηκαν για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου;
ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Αυτά είναι θέματα που μπορείτε να τα ρωτήσετε στο αρμόδιο Υπουργείο. Θα πω όμως ένα πράγμα: Αν συλλογισθείτε ποιες ήταν οι δυνατότητες της ΔΕΗ, από πλευρά παραγωγής ενέργειας, πριν από μερικά χρόνια, ακόμη και λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πόσες είναι οι δυνατότητες τις τώρα - πόσο δηλαδή αυξήθηκαν τα φορτία και ανταποκρίθηκε - καταλαβαίνει κανείς ότι σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα έγιναν εκείνες οι επενδύσεις, ώστε να μπορούμε να έχουμε το ρεύμα που χρειαζόμαστε μολονότι έχουμε κάνει τη ζωή μας ευκολότερη. Γι? αυτό και δεν είχαμε και τόσες επιπτώσεις όπως παλιά. Το γεγονός και μόνο ότι είχαμε αυτά τα φορτία με τα οποία ανταποκριθήκαμε η ΔΕΗ αποδεικνύει ότι δεν πήγαν χαμένοι ούτε οι κόποι του Ελληνικού Λαού, ούτε το γεγονός ότι έγιναν αυτές οι επενδύσεις. Αλλά γι? αυτά είναι αρμόδιο το Υπουργείο να σας πει.
Θέλω να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τους πολίτες. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που αντιμετωπίσαμε, η αυτοσυγκράτηση, η ευαισθησία ήταν πράγματα τα οποία ήταν πρωτόγνωρα σχεδόν. Οι ίδιοι οι πολίτες ανταποκρίθηκαν πολύ περισσότερο από όσο θα περίμενε κανένας. Χωρίς την βοήθεια των πολιτών ούτε η Πολιτεία θα μπορούσε να τα καταφέρει. Και αυτό είναι δείγμα γραφής. Γιατί οι καιροί που έρχονται, με τις κλιματολογικές αλλαγές, είναι δύσκολοι. Αυτή η κοινωνική αλληλεγγύη, η αυτοσυγκράτηση είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας ακολουθεί πάντα και όχι μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Αυτό που ενδιαφέρει τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και περιμένουν να ακούσουν από εσάς, είναι αν μπορείτε να μας δώσετε ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα, δηλαδή μέσα στην ημέρα, μέχρι το απόγευμα, πότε θα μπορούν να έχουν ρεύμα;
ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω γιατί αυτή τη στιγμή κάνει ανακοίνωση η ΔΕΗ, η οποία ενημερώνει αμέσως και είναι η αρμόδια να το κάνει. Μου αναφέρατε πριν μια χρονική περίοδο. Θέλω να πιστεύω ότι, άμεση διαβεβαίωση που έχω, θα είναι πολύ νωρίτερα. Αλλά, τονίζω, αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ δίνει πλήρες χρονοδιάγραμμα του τι θα συμβεί χωρίς να υπάρξει πρόβλημα μεγαλύτερο για τους κατοίκους. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο αφορά τη ΔΕΗ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
..........της ημέρας έχετε την εικόνα;
ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Σας είπα δεν θέλω να σας μεταφέρω μόνο την πληροφόρηση μου. Η πληροφόρησή μου είναι αυτή και για πολύ νωρίτερα, αλλά είναι πληροφόρηση απλή. Η ΔΕΗ, επισήμως, θα ενημερώσει αρμοδίως. Δεν θέλω να λάβετε υπόψη αυτή την πληροφόρηση. Τη δίνω επειδή με ρωτήσατε και δεν θέλω να νομίζετε ότι υπεκφεύγω. Αλλά γίνεται αυτή τη στιγμή ενημέρωση από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία θα πει τι ακριβώς θα συμβεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Παραπέμπετε στον αρμόδιο Υπουργό δηλαδή;
ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Είναι θέμα παραπομπής σε εκείνους που ξέρουν τα πράγματα καλύτερα από εμένα. Αυτό είναι το όλο ζήτημα. Ούτε μεταφορά ευθυνών είναι ούτε τίποτα παραπάνω. Αλλά κάθε Υπουργός είναι αρμόδιος, από πλευράς υπευθυνότητας, να είναι σαφέστερος από εκείνον ο οποίος δεν γνωρίζει αλλά έχει απλώς μια πληροφόρηση. Εκείνο το οποίο θέλω να τονίσω μονάχα άλλη μια φορά προς όλους, είναι τούτο: Σήμερα είναι μια σχετικά δύσκολη ημέρα. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι όταν φεύγει ο καύσωνας τότε είναι το σημείο εκείνο που, λόγω των ανέμων, υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι για πυρκαγιές. Από αύριο πέφτουν ακόμη περισσότερο οι θερμοκρασίες. Αυτό θα είναι ευεργετικό γιατί ο ζεστός αέρας όταν φεύγει είναι πολύ χειρότερος για την έκρηξη των πυρκαγιών.
Παράκληση προς όλους: Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Γιατί πολλές πυρκαγιές μπαίνουν από ασήμαντες αφορμές οι οποίες, λόγω των καιρικών συνθηκών, αποκτούν μεγάλες διαστάσεις. Παράκληση θερμή: Να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Επειδή τώρα πέφτουν οι θερμοκρασίες αν μπορούμε να αποφύγουμε τους δασικούς χώρους ή εκδηλώσεις σε δασικούς χώρους θα ήταν το καλύτερο δυνατό γιατί μέχρι την αυριανή μέρα τουλάχιστον θα έχει φύγει όλο αυτό το κύμα καύσωνα και από τις τελευταίες περιοχές της χώρας. Θα έχουν επανέλθει οι θερμοκρασίες σε κανονικά επίπεδα και από εκεί και πέρα νομίζω ότι όλοι μπορούμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας το καλοκαίρι όπως ακριβώς αξίζει για το ελληνικό καλοκαίρι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ποια ήταν η αντίδραση του Πρωθυπουργού στα όσα του είπατε αν είναι ανήσυχος, αν είναι ικανοποιημένος με τη λειτουργία της κρατικής μηχανής. Ποια ήταν η αντίδραση του Πρωθυπουργού;
ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Ξέρετε ότι ο Πρωθυπουργός διακρίνεται για την υπευθυνότητα και την ψυχραιμία του. Αυτό που ζητάει από τους Υπουργούς του είναι να είμαστε όλοι σε εγρήγορση για να τα πηγαίνουμε όλοι καλύτερα. Αυτό το λέω πάντοτε. Μην το εκλάβετε ότι σημαίνει τίποτα παραπάνω από αυτό που λέω πάντοτε. Ο Πρωθυπουργός ζητάει από όλους μας, ακόμα και ότι έχουμε υπερβάλει τις δυνάμεις μας, να το κάνουμε ακόμη περισσότερο γιατί ο πολίτης σε αυτό τον Τόπο αξίζει καλύτερη μοίρα.
Ο πολίτης έζησε χρόνια μια διαλυμένη κρατική μηχανή. Ο πολίτης έζησε στιγμές ανευθυνότητας οι οποίες είναι γνωστές σε όλους. Δεν θέλω να γυρίζω πίσω γιατί, σας είπα, δεν είναι αυτός ο οδηγός μας, δηλαδή τι έκαναν τα παλιότερα χρόνια. Αλλά μιας και αυτή τη στιγμή μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις μπορεί να δει κανείς τι είχε γίνει στο παρελθόν με πολύ λιγότερες θερμοκρασίες, τι είχε γίνει με λιγότερα χιόνια, για να καταλάβει ότι αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις αυτές όσο καλύτερα γίνεται. Οι συγκρίσεις μπορούν γίνουν, αλλά πάντοτε, όσο υπάρχει και το παραμικρό πρόβλημα στον πολίτη, η Πολιτεία οφείλει να απολογείται. Αυτή είναι η δουλειά της, αυτό είναι το χρέος της. Κάθε πρόβλημα που έχει ο πολίτης θα πρέπει να το αντιμετωπίζει η Πολιτεία σαν δικό της πρόβλημα. Και από αυτή την άποψη ο Πρωθυπουργός ζητάει από όλους μας να κάνουμε κάτι περισσότερο από αυτό που ήδη κάνουμε.

No comments: