Monday, August 13, 2007

Κ17.

Για την διευκόλυνση των θεατών και κυρίως των γονέων, έχει θεσπιστεί από πολλούς φορείς, σε διάφορες χώρες ένα σύστημα το οποίο χαρακτηρίζει την καταλληλότητα των τανιών, δηλαδή το κατά πόσο μια κινηματογραφική ταινία έχει περιεχόμενο που θα μπορούσαν να δούν συγκεκριμένες ηληκίες.

Στην Ελλάδα έχει θεσπιστεί το παρακάτω σύστημα, το οποίο έχει ισχύ νόμου (παραβίαση του συστήματος θεωρείται παράνομο και ο κινηματογράφος σφραγίζεται προσώρινά ή/και διώκεται ποινικά).

Ο χαρακτηρισμός των κινηματογραφικών ταινιών είναι ο εξής:

Κ (κατάλληλη). Κατάλληλη χαρακτηρίζεται μια ταινία της οποίας το περιεχόμενο είναι αποδεκτό για να παρακολουθηθεί απο κάθε ηληκία.
Κ-13 (κατάλληλη για άνω των δεκατριών). Σε αυτήν την κατηγορία υπάγονται ταινίες με περιεχόμενο που ίσως θα έβλαπτε μικρά παιδιά, όπως για παράδειγμα τρομαχτικές εικόνες, ερωτικές σνευρέσεις, βία κλπ.
Κ-17 (κατάλληλη για άνω των δεκαεπτά). Κατάλληλες για άνω των 17 χαρακτηρίζονται ταινίες με πολύ τρομαχτικό περιεχόμενο (θρίλερ, ταινίες τρόμου), ταινίες με έντονες ερωτικές σκηνές, βία, καπνό ή και ναρκωτικά. Οι κινηματογραφικές αίθουσες που παίζουν ταινίες που χαρακτηρίζονται Κ-17 είναι το μόνο μέρος στην Ελλάδα, που σήμερα μπορούν να διαφημηστούν σε μορφή βίντεο οι καπνοβιομηχανίες.


Technorati Profile
.

No comments: